dimarts, 27 d’octubre del 2015

El Portell de López

  • Distància total aprox.: 16 Km
  • Desnivell màxim: 680 m
  • Temps aprox.: 4h
  • Nivell de dificultat: mitjana
  • Plànol de la ruta:



"Cançons de batre que parlen del sol i la lluna, de flors i xiquetes, de vent a les eres i de la boira i un capell al portell del Puig Campana.



Contes que parlen d’àguiles que volen i llops que fugen pel portell. De roders que pugen i baixen Gulapdar. De nits d’estiu amb llums de vaixells en la llunyania i de rajos de sol que amb el día s’enfilen per les crestes anunciant hores.


Histories que parlen de camins que creuen pinars, rius, serralades... que conecten masos, famílies, amics. Pobles. Histories que ressonen si el vent deixa de bufar i s’escolta el silenci al assomar-se al Portell de Lopes. Hui m’han faltat ulls. Huí m’ha faltat memòria..."

Àngels Domenech

L'objectiu d'aquesta ruta és fer una caminata circular travessant els Castellets des de Sella fins a Finestrat i tornat a Sella pel Coll de Sacarest. Hi ha altres formes de fer-la encara que totes elles acaben arribant a la mateixa senda de pujada.
Mas del Secretari, al fons el Portell
Comencem la nostra aventura desplaçant-nos en cotxe des de Sella fins l'entrador que duu a la Carrasca: per a tal cosa ens dirigim pel camí que, passant junt al cementiri s'endintra al barranc de l'Arc. Després d'arribar al refugi de la Font de l'Arc continuem costera amunt deixant enrere el Coll de Moelem, el Mas del Secretari (foto) i seguint la pista en direcció a Sanxet. Passem de llarg també Sanxet i ens dirigim cap a Sacarest.
En arribant a la pinada veurem un entrador a mà esquerra: és el camí que porta a la Carrasca. Deixem els cotxes ací donat que, un poc més avant, trobarem la tanca que impedix el pàs de vehicles per Sacarest. Al mapa podeu veure aquest punt indicat amb un cercle groc i la llegenda "Sortida".

Mas de Sacarest

Des d'ací i fins el Mas de Sacarest (foto) caminarem poc menys de mig kilòmetre. Una vegada allí seguirem pel camí que porta al coll de Sacarest i a la pista asfaltada que baixa a Finestrat.


A uns 300m del Mas veurem un camí ample que s'obri a ma dreta: abandonem la pista que porta a Finestrat i agafem aquesta nova pista que s'interna en una pinada. Aquesta bifurcació està indicada al mapa amb una fletxa groga quebrada.
Uns cinc minuts després d'haver agafat aquesta via trobarem que surt una sendera a ma dreta que descendix cap el nostre primer destí: el Cireret i l'Ombria de les Palmes. El caminet és bastant estret i ens obliga a seguir-lo en fila índia.
Pel Cireret
Després d'uns quinze minuts de baixada arribem a uns conreus que pertanyen al Mas del Cireret: donat que és tracta d'una propietat privada haurem de fer tot el possible per no passar per dins dels bancals i arribar a un camí de terra ample que sembla transcòrrer als peus dels Castellets.

En poc menys de deu minuts de marxa ens trobem una nova bifurcació (foto esquerra): el camí es dividix en dos, una pista ampla que puja buscan la falda dels Castellets i altra via bastant més estreta que ix a la seua dreta (foto esquerra).
Compte en no agafar el camí ample que sembla pujar cap els Castellets!
Aquest caminet porta fins els Agustinos pel Barranc del Realet, però també és el que ens conduirà fins el Portell. Ens fixem ara en uns números que, cada certa distància aparèixen pintats als troncs dels arbres o a la roca. En concret, en començar la sendera ens trobem amb el 31 (foto). Els números senyalen els "tantos" o llocs on s'acol·loquen els caçadors durant les batudes del senglar. Com a referència apuntem que el Portell s'hi troba al tanto amb el número 37.

A l'esquerra del camí, poc abans d'altre encreuament, trobarem un antic forn de calç (o pot ser un xicotet pou de neu, aquest tema no està clar). Uns metres més avant ja veurem la senda que s'obre a la dreta i que no agafarem donat que ens allunya del nostre objectiu (foto doble).
Pou i bifurcació

Just en aquest punt, el camí que fins ara transcorria bastant pla, gira a l'esquerra i comença a pujar. En poc més de vint minuts d'una pujada no massa pronunciada arribarem al Portell de López i podrem gaudir de vistes com les que us mostre a aquesta panoràmica:
Panoràmica des del Portell - feu 'click' per veure en gran

Aprofitem per agafar forces amb un entrepà i ens disposem a baixar: localitzem a uns 10 metres del Portell un muntonet de pedres que marca l'inici del camí. Als pocs metres en trobem altre i després altre més fins que la senda és força visible. A la nostra dreta queden les imponents façanes calcàries dels Castellets, acabades en punta a mode de merlets. De tant en tant apareixen fins i tot finestres a la roca donant-li encara més aspecte, si cal, de torrejó.
Els Castellets des de la part de Finestrat

La baixada continua de manera còmoda per aquesta sendera durant uns 25' fins que arribem a un xalet per on passa el camí...però que van haver d'evitar perquè els propietaris han posat una tanca que impedix passar-hi (malgrat ser camí real i assagador). Després d'un xicotet "rifi-rafe" amb els amos, decidim anar camp a través per tal de no allargar la discussió. Al mapa de dalt ho trobareu marcat amb un senyal de "prohibit el pàs".
Ens trobem ara a la pista asfaltada que recorre la partida El Realet de Finestrat. La seguim durant quasi un kilòmetre fins trobar-nos  amb un encreuament: a la dreta es baixa a Finestrat, a l'esquerra pugem cap a Sacarest.
La costera fins a Sacarest, sobre tot una vegada superada la tanca, es fa pesada donat que ja portem varies hores de camí, però en uns 45' trobem de nou el mas a la vista, amb el pi gegant que la caracterisa. En altres 15' bordejem la segona tanca (la que impedix el pas des de Sella - foto) i arribem als cotxes...esgotats però contents.


Fi de la ruta!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada