divendres, 27 de desembre del 2013

El Goleró



Punt de sortida: Refugi de l'Arc
Per a començar aquesta caminata ens desplaçarem al refugi de la Font de l'Arc amb cotxe (a l'entrada de Sella agafem la carretereta que, passant pel cementiri ens porta pel barranc de l'Arc). Deixem el cotxe a la pinada que hi ha prop del refugi (foto) i iniciem la caminata per la mateixa pista asfaltada i en direcció sud: a la nostra esquena queda l'imponent penyó Diví. 

Seguim pujant pel mateix camí durant aproximadament un kilòmetre: a l'esquerra veurem una gran paret de pedra utilitzada de forma habitual pels escaladors sent, a més, un lloc bastant popular per a aquesta activitat.



"Ojo de Odra"
Camí a Sirventa
Arriba un moment en que la pista comença a separar-se de la penya i fa una corba a la dreta i una costera: aquest serà el lloc pel qual tornarem més avant (per Moèlem). Abans de començar la costera veurem a ma esquerra un camí de terra (foto dreta) que prendrem per arribar a Sirventa: és senzill de trobar perquè ens dirigix directament a la penya. Al final del primer tram de costera veurem, a l'esquerra, una oquetat en la roca que, al seu través, mostra l'altre costat de la paret rocosa: ens trobem al Racó del Forat o, com ha estat re-batejat pels escaladors, "El ojo de Odra" (foto esquerra).

El camí és molt clar i ample, i seguirà així fins que arribem al capdamunt de Sirventa: al darrere deixem el barranc de l'Arc. Mirant arrere tenim, a la dreta l'Alt de Sella i a l'esquerra Tafarmaig i el Bosquet. Més a l'esquerra comencem a veure els Castellets que aniran descobrint-se conforme anem guanyant altura. Un poc més al sudest l'omnipresent puig Campana. La pujada a la Lloma Sirventa la fem paral·lels a la Moleta (771m) i, en passant el collado Blanc caminem junt al Tossal del Retor (Sirventa és la primera de les llomes d'aquesta muntanya).

Durant l'ascens passem pel costat d'unes poques cases: crida l'atenció (per la dificultat de l'accés) una construcció relativament nova a l'esquerra del camí, en alt, que sembla un hotel. Aquest punt ens pot servir de referència: ja estem prop del lloc on agafarem el sender que du al Goleró.

Al final del camí ens trobem amb un grup de cases: a l'entrador veureu una indicació amb la llegenda "Benimantell/Finestrat" (foto): seguim en eixa direcció i, després de deixar arrere les cases anirem amb compte perquè el senyal de PR està bastant esborrat. Baixarem en direcció a uns bancals: des d'on comença la sendeta es veu clarament el camí que, travessant el bancal s'endinsa en una pinada.
En arribant a la pinada trobarem un parell més de senyals de sender PR, l'últim d'ells, sobre el tronc d'un pi, assenyala el començament del Goleró (vegeu foto més avall).

Ací teniu unes imatges que us poden ajudar a trobar el sender:

Passades les cases, lloc on comença el sender.

Sender que travessa un bancal i ens du a la pinada.

Últim senyal PR: indica l'inici de la baixada pel Goleró.

Ens trobem al capdamunt del Goleró: abans d'iniciar el descens paga la pena aturar-se a contemplar el paissatge. Als nostres peus una gran pinada tapisa el fons d'un barranc. Al front, de nou, el puig Campana.

El Goleró és un antic pas que aprofita una gegantesca esquerda en la muntanya per conectar ambdues parts de la serra. És un caminet molt estret que serpenteja per tal de salvar el gran desnivell entre Sirventa i el fons del barranc que transcorre als peus de Sanxet.

El camí està molt ben assenyalat i no presenta cap complicació per baixar-lo, així i tot sempre cal anar amb molta precaució donat la gran quantitat de pedra solta que hi trobarem.



El Goleró des del capdamunt. Al fons, el puig Campana.

Baixada pel Goleró.


Després d'uns minuts de baixada bastant accentuada, s'acaba el sender en zig-zag i comença altre molt més agradable tapisat de xicotetes fulles i matolls i que transcorre entre carrasques i pins (foto esquerra). Caminats uns 100 metres i continuant el descens (això sí, de forma molt suau) arribarem a un encreuament on caldrà desviar-se cap a l'esquerra. Per si haguera algun dubte, hi veureu una taca blava redona sobre una roca que indica la direcció correcta (foto dreta).
El camí, de sobte, comença a pujar de nou fins que arribem a un lloc on desapareixen els arbres i ja podem veure clarament on som: front al mas conegut com Sanxet de Baix i molt prop de la penya del mateix nom.
Continuarem la sendeta buscant l'esmentada casa i, després de deixar-la arrere, arribarem a un camí de terra ample (PR-CV15) que du fins el Collado del Papatxí passant, com explicarem, pel costat d'un monestir budista.
Cartell de la comunitat budista.
Al poc d'agafar aquest camí trobarem un cartell donant la benvinguda a la "Comunitat monàstica budista Guhyaloka". Aquest cartell ens servirà de referència per trobar el xicotet sender que ens durà fins la font del Morer: a uns pocs metres d'ell, a ma dreta, veureu un caminet que s'endinsa cap una raconada als peus d'un singular penyó (el del Morer).
Seguint aquesta sendeta un parell de minuts arribarem a la Font del Morer, un lloc molt amagat que, personalment, trobe d'allò més encantador.

Senda que du a la Font del Morer

Font del Morer, als peus del penyó del mateix nom.
Després d'una paradeta per emplenar les cantimplores, tornem arrere fins el camí principal i seguim la nostra excursió fins l'últim punt: el mas de Papatxí.
La pista continua durant uns altres tres kilòmetres al llarg dels quals podem gaudir d'unes vistes envejables del Cabal, el barranc del Gulabdar, els Castellets, Sanxet, el Morer, el puig Campana i, amb un poc d'imaginació, el Ponoig.
A mitat del camí, una vegada passada l'entrada al recinte de la comunitat budista, trobem a ma esquerra un curiós altar on els membres d'aquesta comunitat han fet tota classe d'ofrenes d'allò més variat (foto esquerra).
Poc després arribarem al mas de Papatxí, punt final del nostre recorregut. 
Després de recobrar forces amb un bon entrepà, tornem sobre les nostres petjades però, en lloc de pujar de nou pel Goleró continuem la pista (PR-CV12) que du fins a l'Arc passant pel Mas del Secretari i Moèlem.

Ha estat un matí molt agradable on, malgrat les males previsions d'oratge, a penes hem tingut que patir les fortes ratxes de vent que sí han castigat la costa.

Per rematar una magnífica jornada ens anem a dinar al Bar María, ja en Sella, on malgrat les hores que se'ns han fet ens atenen amablement i ens apanyen un dinar a base de punxaetes.

Fi de la ruta.

dimarts, 10 de desembre del 2013

La Pileta


  • Distància total: 7'3 Km
  • Desnivell màxim: 384m
  • Temps aproximat: 3h
  • Nivell de dificultat: baixa/mitjana
  • Descarregar arxiu Pileta.kml (Google Earth).
  • Descarregar arxiu Pileta.gpx (dispositius GPS).

Em moria de ganes per fer aquesta excursió :-)

Començament del camí - PR 199
En aquesta ocasió sortirem d'un punt ben senzill de localitzar a Sella: la parada d'autobús que hi ha junt al CEIP Server Mora, un poc més amunt del llavador i en la mateixa carretera que travessa el poble.
Des d'ací agafem la costera que ens du, primer pel carrer València i després pel Trinquet fins trobar el camí que puja a l'Ermita de Santa Bàrbera.
Als pocs metres de començar la pujada a l'Ermita trobem un camí que porta a Vistabella, una casa que domina tot el poble i que es troba situada prop de l'antic diposit d'aigua de la localitat.
Bifurcació: seguim recte.
Deixarem a l'esquerra la casa i continuarem buscant una gran antena de telefonia visible des d'ací. No hi ha pèrdua perquè, a més, ens trobem amb les taques del PR-CV 199 que ens acompanyaran gran part del camí (vegeu foto a l'esquerra).

Després d'uns 10 minuts arribem a l'antena, just al costat del nou diposit d'aigua de Sella. Des d'ací el camí és ben clar i el seguirem fins trobar-nos amb una bifurcació que ens dona a triar anar a esquerra o dreta: cap d'elles, continuarem al front (foto) fins trobar una sendeta que transcorre per una pinada i que ens durà en uns 15 minuts fins el primer dels dos runars que caldrà creuar.

El pi, referència visual en el runar.
Una vegada en el runar la senda es desdibuxa (per la pròpia natura del camí) però no és gens complicat trobar el seu rastre. De totes formes el truc està en fixar-nos com a referència un gran pi (foto esquerra) que quedarà a la nostra dreta junt a un altre un poc més petit.

Aquest punt es troba a mig camí de l'entrada a la zona on començarem a pujar per trobar la Pileta.
Arribant a la Porta.
Després de superar els dos runars la senda comença a ascendir lleugerament fent la impresió de que ens du cap a un ribàs: és només un efecte òptic ja que des d'on estem és impossible veure el caminet que ens permetrà accedir a la zona on s'inicia l'ascens (foto a la dreta).

Al final d'aquesta costera al segon dels runars, trobarem que de sobte el terreny canvia d'inclinació: des d'ací ja podreu veure una curiosa porta de filferro a la que caldrà dirigir-nos.

Aquesta porta ens dona pas a un magnífic abric natural de pedra des d'on ja s'endevina l'oquetat de la Pileta quasi al capdamunt de la penya (fotos de la Porta).
La Porta

La Porta: en direcció a la Pileta.
Una vegada travessada la Porta caldrà seguir la senda que trobareu a la dreta. En un moment de l'ascens, més o menys a la mitat, la senda desapareix. No patiu: localitzeu les zones d'herba més xafada
Entrada a la coveta
i diverses marques deixades pels visitants en forma de xicotets muntons de pedres. Així i tot, hi ha trossos on caldrà que poseu en marxa la vostra "creativitat" per trobar la millor forma de seguir pujant.
Arribats a aquest punt tenim la Pileta ben a la vista, a tir de pedra: ens dirigirem cap ella buscant sempre la xicoteta cova a la paret que destaca, a més, per estar coberta de vegetació i per tenir molt a prop un parell de pins joves plantats anys arrere per la gent de El Cabiló.

L'entrada original (per l'esquerra de la cova) està a dia d'avuí totalment tapada per un esbarzer així que ens toca pegar una xicoteta revolta i pujar un parell de marges per arribar-hi.

Una vegada ací, i si guardeu un poc de silenci, escoltareu el soroll de les gotes d'aigua que, de forma constant cauen del sostre per mantenir ple aquest recipient.
Si entreu dins del petit abric de roca veureu, al front de la Pileta
una altra un poc més xicoteta i amagada (vegeu fotos).
A l'entrador de la cova trobareu també una caixa metàlica que conté un llibre on podeu deixar per escrit el vostre pàs per aquest bonic indret.
La Pileta
L'altra Pileta, la més menuda.
Altres imatges de la ruta:
Aspecte de l'entrador: al fons, allà amunt, la Pileta.
Llibre de signatures

La Pileta des del camí del Còlera

Panoràmica des de la Pileta

dimecres, 20 de novembre del 2013

Tafarmaig per l'Alt del Xarquer


  • Distància total: 12km (aprox.)
  • Desnivell màxim: 250m
  • Temps aproximat: 2h i mitja
  • Nivell de dificultat: baixa
  • Descarregar arxiu Tafarmaig.kml (Google Earth)
  • Descarregar arxiu Tafarmaig.gpx (dispositius GPS)



Carrer València, Sella.
Si ens fixem al mapa de dalt, el punt d'eixida ha sigut Sella, en concret el Carrer València (foto). Des d'ací ens desplaçarem fins l'Alcàntera seguint el camí que passa pel costat del cementiri municipal (consulteu ruta de l'Aigua per saber més sobre aquest indret).
Alt del Xarquer i puig Campana
La ruta és ben senzilla i molt agraïda en quan a vistes: ho comprovareu de seguida una vegada que arribeu a l'Alt del Xarquer (vegeu foto a la dreta). Per a tal cosa, seguim durant uns deu minuts el camí asfaltat que puja a l'esmentat indret (indicat per un poste de fusta a pocs metres del berenador de l'Alcàntera). 

La primera part del recorregut transcorrerà per una pista asfaltada transitada, encara que poc. Així i tot aneu amb compte. Després d'una estona pujant i després de deixar arrere l'entrador que ens duia al Corral de l'Escaldador (vegeu ruta al Racó dels Homes) arribem a un lloc pla on s'hi troba un primer punt d'interés per la seua bellesa: l'encreuament que ens duu cap a Tafarmaig (a l'esquerra) o a la partida El Perè (cap a la dreta). Des d'ací veureu com s'alça majestuós el Puig Campana per darrere dels Castellets. A la dreta, al lluny, veure fins i tot el pantà de l'Amadori prop de la Serra d'Orxeta (vegeu panoràmica).


Ametlers en el camí a Tafarmaig

Una vegada ací triem el camí de l'esquerra que continua la pujada per pista de terra fins la nostra destinació.

Pronte passarem pel costat d'un xalet, a la dreta, que s'alça sobre un pujol que gaudeix d'una privilegiada vista Sirventa, Sanxet, Penya del Morer, el puig Campana, els Castellets, Serra d'Orxeta...fins el pantà i el Pla de Carril, ja en terme a cavall d'Aigües i la Vila Joiosa. Fins i tot, al lluny es veu Font Calent, el Cabeçó, la Grana i d'altres serres. El passeig, ja per camí de terra, es fa entre bancals d'ametlers.

Uns metres més avant, a l'esquerra, trobem altra casa, la última amb la que ens creuarem en la ruta: d'ací endavant la pendent canvia bruscament i, el que abans era una costera amunt es transforma en una baixada. Despés d'un parell de kilòmetres ens trobarem amb una taca que delimita el començament d'una finca privada, Moèlem. És una pena, perquè de no ser-hi podriem arribar fins el barranc de l'Arc.

Una vegada ací no ens queda altra que tornar al punt d'oritge i donar per acabada l'excursió que, encara que senzilla, s'allarga un total de quasi dotze kilòmetres.

En algun moment del passeig ens hem desviat un poc per tal de gaudir millor de les impresionants vistes dels Castellets, ho teniu assenyalat al mapa de dalt amb una icona representant un ull.

Fi del camí, finca privada.

dimarts, 17 de setembre del 2013

Circular Sella-Aguilar-Sagnon-Sella




Comencem aquesta ruteta des de la font que hi ha front al col·legi públic Server Mora per ser un punt senzill d'encontrar. 
Ens encaminem carretera amunt, en direcció a la Font Major. L'entrador el trobareu uns metres abans de la piscina municipal, a ma esquerra. És ben fàcil veure on hem d'agafar el camí donat que hi ha un panell informatiu a l'entrada.
Pujant a l'Aguilar
Baixem la costa que ens duu a la Font Major i, en lloc de creuar la barrera que ens portaria a aquest indret, seguim pel camí de l'esquerra creuant el pont.
Després de pujar una costera veurem al capdamunt una casa a ma esquerra i, a la seua dreta, unes ruïnes d'un antic mas. Fixeu-vos bé perquè just ahí és on comença el camí de terra que ens durà a l'Aguilar. Per facilitar la cosa veureu que hi ha marques de sender PR cada cinquanta metres o menys (foto esquerra).
Piló de pedres indicant camí correcte
El camí puja fent un zigzag la qual cosa permet superar el desnivell amb menor dificultat.
Arriba un moment en el que trobarem una corba a ma dreta i sembla que hagem de seguir pujant en eixa direcció PERÒ COMPTE! fixeu-vos a l'esquerra i busqueu el piló de pedres de la fotografia (a la dreta): aquesta serà la única pista per trobar la continuitat del sender.

El camí cada vegada és més estret fins que arriba a ser d'uns pocs pams en alguns trams, però açò acaba pronte: enllaçarem amb un camí transitable que passa per davant d'una caseta d'horta. Des d'ací les vistes de Sella, l'Arc i el Puig al fons són impresionants: paradeta obligada per a mirar i llançar uns quants suspirs (o simplement prendre aire) ;-)

Vistes des de l'Aguilar

Lloc on eixim a la pista asfaltada
Aguilar de Sapena i puig Campana
 Al lloc més alt de l'excursió veureu que  canvia la pendent i, de sobte, comencem a descendir un poc: ens trobem a l'altre costat de l'Aguilar. Seguint el camí de terra deixarem a la dreta una casa d'horta (habitada) i pronte arribarem a la pista asfaltada que baixa de Sapena (foto) i altres finques de l'Aguilar. Com a referència podeu fixar-vos en la següent imagte: és el lloc on anirem a eixir i on enllacem amb la carretera.
Sagnon de Baix
Baixant per aquests pista d'asfalt deixarem arrere varies cases més amb els seus corresponents abancalaments on trobareu vinyes, anouers, avellaners, ametlers i diversos fruitals. Depenent de l'època de l'any podreu gaudir d'un colorit diferent que va des del verd intens de la primavera fins el groc de la tardor: si a tot açò sumem que el camí fins Sagnon es farà tot per ombria, us asegure que es tracta d'un passeig molt reconfortant. 


Pontet sobre el riu Les Voltes
Desde mitat de costera divisareu dos grans cases en ruïnes: són Sagnon de Dalt i Sagnon de Baix (foto esquerra). És una pena la quantitat de cases abandonades que hi trobem per la zona, abandó ocasionat pel despoblament del camp i l'abandó dels conreus tradicionals.Abans d'arribar a Sagnon creuarem un pontet que ens permet rebasar el riu de les voltes, el que baixa a la Font Major (foto dreta).
A uns cent metres arribeu a la carretera que baixa de Tudons i que ens duu de volta a Sella en uns vint minutets.

...i fi de la ruta!


dimecres, 4 de setembre del 2013

L'Alt de Sella


Alt de Sella
  • Distància total: 6 km aprox.
  • Desnivell màxim: 685 m
  • Temps aproximat: 1h 45' a 2h
  • Nivell de dificultat: baix




Tres punts de referència:


  1. Fletxa GROGA: lloc on comença la ruta.
  2. Fletxa BLANCA: casa de l'Alt de Sella.
  3. Fletxa BLAVA: pouet d'Alemany.


La ruta que us propose esta vegada és la de l'Alt de Sella, per Tagarina. Per a tal cosa caldrà desplaçar-se en cotxe fins el barranc: en Sella, per l'Avinguda d'Alcoi, seguim la carretera que munta al port de Tudons (CV 770) i continuem per ella durant 4'8 Km (aprox. uns 10 minuts). Veureu a ma dreta un entrador senyalitzat amb un cartell que indica "Remonta Alemana".
Aitana a les nostres esquenes
Seguim esta pista asfaltada durant uns 5'6 Km, fins que sembla que canviem de sentit i les costeres comencen a accentuar-se. Deixarem els nostres vehicles prop de l'última corba, junt a una casa arreglada. Si seguírem per aquest camí arribariem al Pouet d'Alemany, però en lloc d'això agafarem un camí a la dreta, en la mateixa corba, que s'endinsa cap una pinada. El camí és de terra i, en un principi, pot semblar transitable per vehicles, però no ho recomane. A uns 200m d'on comença la senda hi veureu que no haurà sigut una bona idea entrar amb un cotxe a menys que tingueu un todoterreno, ja que ben pronte comencen els regalladors formats per les pluges...i açò és encara més dolent quan comencen les costeres.
Caminarem tota la pujada per una zona d'ombria, el que fa més agradable el passeig. Al poc de començar veureu una casa sota un gran exemplar de pi (foto fletxa blanca) i, des d'ací, una vista bastant bonica del barranc de Tagarina amb el mas de Pedaç al front, a mitja altura del cim de l'Aitana. Des d'un poc més avant podreu veure aquesta mateixa casa i, al fons, molt més lluny, el colomer de Patarrana (foto fletxa verda).

Després d'uns vint minuts començarem a veure canvis a la vegetació, que va fent-se cada vegada més típica d'alta montanya: aparéixen els coixins de monja, el grèvol, el margalló, i disminuix el nombre de pins. A l'última costa, a l'esquerra del camí, podreu veure una antiga construcció circular, possiblement una xicoteta nevera o potser un pou. En uns minutets veureu com desapareixen de cop els pins i us trobeu per fi a l'Alt.

L'Illa de Benidorm
Una vegada s'acaba la pista de terra veureu que podeu anar cap al front, paga la pena ja que podreu gaudir d'una vista privilegiada de tota la costa (foto).
Si agafeu el camí marcat com "X" (pas incorrecte) arribareu fins la casa de l'Alt: recordeu que esteu a una propietat privada i cal respectar-la.
Perquè us feu una idea, ací teniu una panoràmica feta des del pati de l'esmentada casa:


Panoràmica des de la casa de l'Alt


Sella des de l'Alt
Des d'ací, segons em conten, és pot arribar fàcilment a l'anomenat "balconet", un "saliente" que permet observar Sella des de dalt, sense cap obstàcul (foto).Emprenem el camí de tornada: per a tal cosa tornem de nou fins on haviem agafat el camí que ens derivava a la casa. Continuarem per la pista forestal durant un parell de kilòmetres per damunt de la serra.
Mas de Soltà
Als quinze o vint minuts d'agafat aquest sender notareu que, després d'una xicoteta pujada,  el camí comença a descendir: la baixada continuarà fins arribar al Mas de Soltà (foto), molt prop d'altre punt d'interés: el pouet d'Alemany. Deixant arrere aquest Mas arribem al pouet d'Alemany, que coincidix amb l'acabament de la pista asfaltada que travessa Tagarina. A l'altre costat del camí, front a la fonteta, veureu mig amagada entre els arbres una bassa on va a parar l'aigua de la font.

Pouet d'Alemany

Seguint la pista asfaltada durant uns 300 metres arribarem al lloc on deixàrem els nostres vehicles...i fi de la ruta.